Mødet og Helheden: Udenfor samtalens rammer
Som jeg sidder her ved vandet i Skagen og nyder sommerens skiftevis solrige og blæsende dage, reflekterer jeg over den dybe betydning af at forstå og behandle traumer inden for familiens rammer. Dette blogindlæg er en invitation til at udforske, hvordan en ændret tilgang til børn og traumer kan styrke hele familien og fremme heling.
Traumer ses bedst i kontekst
I mit arbejde med familier støder jeg ofte på en udbredt misforståelse: at barnet alene bærer et problem, der skal løses individuelt. Men traumer—og deres heling—er sjældent isolerede til individet alene; de er ofte indlejret i og en refleksion af familiens bredere dynamikker. Derfor er det afgørende at skifte fokus fra barnet som et isoleret tilfælde til at se barnet inden for den helhed, familien udgør.
Barnet som Spejl
Fra min egen barndom husker jeg, hvordan tavsheden var normen i vores hjem. Det usagte fyldte mere end det sagte, hvilket skabte en følelse af usikkerhed og isolation. Denne erfaring har lært mig vigtigheden af at forstå, hvad der sker med os, ikke hvad der er galt med os. I min praksis arbejder jeg med nervesystemet og ser på, hvordan traumer ikke kun påvirker det enkelte barn, men hele familiens interaktioner. Det er afgørende at anerkende, at barnet ikke er problemet. Derimod kan barnets udfordringer være en afspejling af og reaktion på familiedynamikker, som må adresseres samlet.
Forståelse og Inddragelse
Det er essentielt at forstå, at ændring kræver en indsats fra hele familien. Med henvisning til Barnets Lov er der lagt vægt på at inddrage barnet i beslutninger, der påvirker dem direkte. Men inddragelse bør ikke isoleres til individuelle samtaler, som ofte kan virke mere som forhør end som støtte. Vi må udvikle metoder til at skabe tryghed og tillid, hvor barnet og forældrene sammen kan udforske og forstå de oplevelser, der påvirker dem. For eksempel kan familier implementere regelmæssige ‘familie-tjek-ind’, hvor hver person deler deres tanker og følelser, hvilket fremmer en kultur af åbenhed og støtte.
Legende tilgang i terapien
Som terapeut vægter jeg en legende tilgang højt i mit arbejde med børn og deres familier. Det er fundamentalt for mig at se og forstå hvert barn, før vi begynder at ‘høre’ dem. Dette princip om at ‘se, ikke kun høre’ hjælper med at skabe et rum, hvor børn føler sig trygge og værdsatte for, hvem de er, ikke blot for hvad de siger. I min klinik får børnene mulighed for at ‘lande’ og lege med forskellige ting, mens jeg undervejs tegner og fortæller historier, som vækker deres interesse og tryghed. Jeg snakker åben og ærligt med forældrene, hjælper dem med at forstå, at barnet godt kan tåle at høre, der er noget som er svært, men at de som forældre passer på deres barn.
Et af de unikke værktøjer, jeg har udviklet til at støtte denne proces, er ‘body board’. Jeg oplever, hvor hjælpsomt det er for børn at kunne sidde stille og roligt og placere brikker på et board, der forestiller en krop – deres egen. Når ord ikke rækker, giver dette dem en unik måde at udtrykke følelser og tanker på, som de måske ikke kan sætte ord på. Body boardet fungerer som en visuel og interaktiv metode, der tillader børn (og forældre) at udforske og udtrykke det, der fylder for dem uden nødvendigvis at bruge ord. Når børnene mærker, at de bliver set og forstået gennem disse legende aktiviteter, vækkes deres nysgerrighed, og de tør sætte ord på de følelser og oplevelser, der er svære for dem. Denne proces er ikke kun helende men også oplysende for hele familien, da den skaber en fælles forståelse og styrker familiens dynamik.
Helhedsorienteret tilgang
Forældrenes egen historie, deres udfordringer og måden, de håndterer disse på, spiller en stor rolle i familiedynamikken og barnets velbefindende. En dybdegående, empatisk samtale med forældrene kan ofte afsløre understrømme, som har indflydelse på hele familiens trivsel. Ved at hjælpe forældre med at åbne for deres perifere syn og forstå, at de føler sig magtesløse og ikke ved, hvordan de skal hjælpe deres barn, kan vi opnå store fremskridt. De skal mødes med forståelse for, at de har gjort det bedste de kunne, så de ikke oplever skyld og skam. Når noget rammer os, reagerer vores autonome nervesystem instinktivt og uden bevidst handling.
Vigtigheden af forældresamtaler før børneterapi
I mit arbejde lægger jeg derfor stor vægt på, at forældresamtaler ofte er det første nødvendige skridt, før vi overvejer terapi for barnet. Erfaringen viser, at mange situationer kan forbedres markant ved først og fremmest at støtte forældrene i at forstå og tilpasse deres interaktioner og relationer med deres børn. Det er ikke altid barnet, der har brug for at sidde i terapi; ofte er løsningen, at forældrene får de rette redskaber og perspektiver til at ændre deres tilgang. Jeg hjælper dem med at regulere deres eget nervesystem ved hjælp af berøring, åndedrætsøvelser samt at de mærker, de har en hel krop, som kan hjælpe dem til at genfinde trygheden i dem selv og mærke styrken til at se ressourcer frem for udfordringer. Kropslige øvelser kan være enkle, men kraftfulde redskaber til at forbedre både forældrenes og barnets evne til at håndtere stress og fremme følelsesmæssig regulering.
Fremme af selvregulering og stabilitet gennem relationer
Et centralt fokus i min praksis er at styrke hele familiens nervesystem gennem kropslige øvelser, berøring som regulering, samt lege og arbejde med åndedræt og bevægelse. Denne tilgang lægger særlig vægt på styrkelsen af relationer, som fundamentet for at genoprette tryghed og balance i familien. Det er vigtigt, at forældre opnår en dybere forståelse af deres egne traumer og hvordan disse påvirker deres adfærd og grænser over for deres børn. Ved at blive mere bevidste om egne erfaringer og reaktionsmønstre, bliver forældre bedre i stand til autentisk at sige både ja og nej, hvilket er afgørende for at sætte sunde grænser og forhindre, at egne traumer overføres til børnene. Forældre kan hjemme anvende simple, men effektive, metoder som fælles gåture, åndedrætsøvelser og leg til at skabe ro og tilstedeværelse, hvilket kan hjælpe både dem selv og deres børn til at regulere følelser og reaktioner i dagligdagen. Disse aktiviteter tilbyder ikke kun fysiske og følelsesmæssige fordele, men også øjeblikke af forbindelse og forståelse, der styrker familiens samlede helbred.
Den holistiske tilgang: vejen til heling
I min praksis er den holistiske tilgang grundlaget for heling. Ved at anerkende og adressere både de fysiske, mentale, og følelsesmæssige aspekter af hvert individ, sikrer vi, at behandlingen ikke kun skraber overfladen, men går i dybden med hver enkeltes unikke behov og situation. Dette skaber en dybere heling og forståelse, som er essentiel for varige forandringer og ægte fremskridt i hele familiens trivsel.
Afrunding ved havets kant
Tilbage ved havet, hvor bølgerne kontinuerligt vasker over sandet, mindes jeg om, hvordan vores følelsesmæssige landskaber også er under konstant forandring. Ved at styrke forbindelserne inden for familien, og ved at give plads til hver persons unikke følelser og oplevelser, kan vi navigere i disse landskaber med større sikkerhed og samhørighed. Heling er ikke en rejse, der foregår i isolation—det er en fælles rejse, hvor hvert skridt tages sammen, med forståelse og støtte.
Dansen med vores nervesystem får den helt rigtige betydning, samt at relation er vores vigtigste vej til at genfinde tryghed og mærke, at vi ikke er alene, men en del af fællesskabet.
Med ønske om en fortsat god sommer,
Kærlige hilsner Inge
Note:
For yderligere information om det ‘body board’, som jeg har udviklet til at støtte børn i at udtrykke sig og forstå deres følelser på en ny og interaktiv måde, besøg venligst www.bettertelling.dk. Her kan du finde detaljer om, hvordan body boardet anvendes i terapeutiske sammenhænge, samt se eksempler på, hvordan det har hjulpet børn og deres familier.