+45 2872 5125 im@better-flow.dk

Hvad er et traume, og findes der en effektiv behandling af traumer?

Ordet traume, stammer fra det græske trauma, og betyder sår eller skade. Et traume opstår, når din krop har oplevet noget, som har overvældet den, enten fysisk eller psykisk. Dit autonome nervesystem vælger helt automatisk om du går i kamp, flygter eller lukker helt ned. Det sker ubevidst, uden du selv har kontrol over din reaktion. Traumer er derfor ikke det, der sker for dig, men hvad du mærker indeni.

 ”Traumatiske reaktioner er ikke et aftryk af os selv, og vi kan derfor bearbejde dem.”

Lever du med et traume? Og mangler du konkrete værktøjer til at bearbejde det? I Traumeshoppen finder du meditationer, kropslige øvelser og undervisningssessioner. Alt sammen online, så du kan begynde din behandling af dit traume allerede i dag.

Hvilke typer af traumer findes der?

Traumer kan kategoriseres i forskellige typer, og der findes både fysiske og psykiske traumer.

Type 1: Enkelhændelser, som eksempelvis kan være en ulykke, pludseligt dødsfald, vold og voldtægt.

Type 2: Udviklingstraumer samt hvis du har gennemlevet en serie traumatiske hændelser som eksempelvis seksuelle overgreb, ved-varende mishandling eller krig.

En almindelig følge af psykiske traumer er et øget alarmberedskab i nervesystemet, der medfører, at du har en indre uro, nemt bliver forskrækket og måske er opfarende eller aggressiv. Selv når faren er drevet over, befinder kroppen sig stadig i et konstant alarmberedskab. På den måde, sidder du fast i fortiden.

Symptomer på et traume

Der findes flere forskellige symptomer på et traume. Traumet kan sættes sig i kroppen i form af spændinger, uro og smerter.
Disse kan vare ved i flere år. 

Eksempler på symptomer på traumer er: 

Søvnforstyrrelser
Smerter i kroppen og/eller generel ømhed
Forstyrrende tanker og minder om oplevelsen, som kan føles ukontrollerbare
Hukommelses-glimt (flashbacks) og genoplevelse af traumet ved begivenheder, der minder om hændelsen
Angst, stress, depression samt ptsd
Fortrængning (en alment kendt mekanisme, når man taler om traumer)

Traumer kan behandles

Det er vigtigt, at du får hjælp til at bearbejde dit traume og mærke livet igen. Som psykoterapeut med fokus på den kropslige metode tror jeg på, at den største smerte i kroppen også kan være døren til livet. Jeg har selv oplevet mange smertefulde ting i mit liv, men lever et godt liv i dag, trods mange traumatiske hændelser.

Det gør jeg, fordi jeg besluttede at bearbejde mine traumer og forløse den traumeenergi, der havde ophobet sig i min krop.

Med andre ord, så kan dine traumer gøre dig stærk, hvis du tør at gå på opdagelse i, hvordan du fandt ressourcerne til at komme igennem de svære ting, der er sket i dit liv. At finde frem til den styrke og kraft vil hjælpe dig tilbage til dig selv og dit autentiske jeg.

I mit terapeutiske univers, Better Flow, tilbyder jeg både psykoterapi til klienter og undervisning til andre professionelle behandlere. Min terapi tager udgangspunkt i Somatic Experiencing (SE) og har gjort det siden jeg blev uddannet SE-terapeut i 2013.

Somatic Experiencing (SE) er en terapeutisk metode, der fokuserer på kropsfornemmelser med målet om at genetablere nervesystemet og på den måde forløse negativ traumeenergi.